Kefir nedir?
Kefir mayası bir fermente bir süt ürünü olmakla birlikte aynı zamanda ekşimdi bir tada da sahiptir.
Koyu kıvamlı köpüklü bir kıvama sahip olan kefir özellikle organik beslenme için tercih edilen bir süt ürünüdür.
Kefir taneleri sağlık için oldukça faydalı olmasının yanında taneleri yenilebilir istenirse de içilebilir.
Kefir nasıl mayalanır?
Kefir mayası için gerekli olan malzemeler:
-kefir mayası
-süt
-cam kavanoz
-tahta kaşık ve süzgeç
Kefir mayalama işlemi evde nasıl yapılır?
Kefir mayalama işlemi yaparken özellikle çiğ süt kullanması gerekmektedir. Açık süt olarak biline sütlerden kefir yapılmamaktadır. Pastörize sütlerden kefir yapılmaz. Çiğ sütü ilk olarak mikroplarından arındırmak için iyice kaynatın ve oda sıcaklığında soğuması için bekleyin. Parmağınızı yakmayacak şekilde ılıdıktan sonra cam kavanoza sütü boşaltarak kefir mayasını da tahta bir kaşık yardımı ile sütün içerisine boşaltın. Daha sonra ağzını çok sıkı olacak şekilde kapatın. Ortalama olarak bir kefir 8 ile 24 sat içinde mayalanacaktır. 1 litre süt için ise 1 ceviz büyüklüğünde kefir mayası yeterli olacaktır.
Kavanozun dışında kefirin mayalanıp mayalanmadığını anlayabilirsiniz. Dıştan görünümü kesilmiş süt gibi duracak olan kefiri mayalanma işlemi olduktan sonra kavanozun ağzını açarak bir süzgeç yardımı ile bir kabın içerisinde süzün. Eğer daha yoğun bir kefir hazırlamak istiyorsanız en az 48 saat kadar mayalanmasını beklemelisiniz.
Kefir taneleri birbirini mayalandırdığı için yeniden maya almak zorunda kalmazsınız. Yaklaşık olarak bir kavanoz kefir buzdolabında 10 gün kadar dayanacağı için bitmesine yakın küçük bir kefir tanesi ile yeniden mayalama işlemi de yapabilirsiniz. Bu sayede sürekli olarak maya almanıza da gerek kalmaz.
Kefirin uzun süre dayanmasının yanı sıra besin değeri çok fazla beklediğinde düşeceği için öneri olarak en fazla 5 gün içerisinde hazırladığınız kefiri tüketmelisiniz.
Bunun için fazla kefir hazırlamak yerine küçük kavanozlar ile azar azar ve taze olarak hazırlarsanız hem besin değeri yüksek ve hem de taze kefir tüketmiş olursunuz.
Ayrıca kefir mayasını saklamak için dilerseniz hava almayan poşetler ile de sadece dondurucu da saklayabilirsiniz.
Benzer İçeriklerSitemizdeki benzer içerikleri inceleyin
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
Boşnak Kurabiyesi Tarifi Yemek Tarifleri
Kategoriler
Pasta Tarifleri | Kek Tarifleri | Kurabiye Tarifleri | Tatlı Tarifleri | Elmalı Kurabiye | Börek Tarifleri
Tüm Hakları Saklıdır - 2014 - 2021