Çok iyi kabarmış bir hamur nasıl elde edilir? Püf noktaları
Hamur işlerine meraklı iseniz ve yumuşacık poğaçalar, çıtır çıtır börekler mutfağınızın baş tacı ise doğru yerdesiniz.
Lezzetli hamur işleri yapmanın sırrı güzel ve iyi kabaran bir hamur yoğurmaktan geçer. Bu sayede yaptığınız hamur işlerinin içleri çiğ kalmaz ve yumuşacık olur.
Hamur yapımı sanıldığı kadar zor değil. Ancak çok iyi kabarmış bir hamur için bazı küçük tüyolar vermek isteriz. Puf puf poğaçalar için iyi kabarmış ve mayalanmış bir hamur kullanmanız gerekir. Mayalama işlemi olmadığında hazırladığınız hamurunuz da ziyan olacaktır.
İyi kabaran bir hamur için püf noktalar
Kabarmış hamur tarifi için kesinlikle maya kullanmanız gerekiyor. İster kuru ister yaş maya kullanın öncelikli olarak hamur tarifi içerisinde kullandığınız unun kaliteli olması oldukça önemli. Her daim çok iyi kabarmış bir hamur elde etmek istiyorsanız unu elemeli ve ondan sonra diğer malzemeleri karıştırmalısınız. Bu sayede daha iyi kabaran ve yumuşacık bir hamur elde edebilirsiniz.
Yumuşak ve kabarmış bir hamur tarifi için kullanacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor. Bu da yine hamurun iyi kabarması için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta. Yoğurduğunuz hamurun mayalanması ve iyice kabarması için yine üzeri hafif nemli bir bez ile kapatılmalı ve oda sıcaklığında 1 saat kadar bekletilmeli. Tam kıvamında hazırlanmış ve kolay açılan bir hamur ile hazırlayamayacağınız tarif yok.
Kadınlar için hamur işi denilince akla direk puf puf kabarmış poğaçalar, el yapımı küçük pizzalar, açmalar ve tabii ki el yapımı börekler gelir. Fakat bu saydıklarımızı yapmak diğer hamur işlerini yapmaktan çok daha zordur. Çünkü hamuru kabarmadığı takdirde bu nefis hamur işlerinin tadı hiç de beklenildiği gibi olmaz.
Peki, iyi kabarmış bir hamur nasıl elde edilir? Bu işin bir püf noktası yok mudur dediğinizi duyar gibiyim. Elbette ki iyi kabarmış bir hamur elde etmek için birtakım püf noktalar mevcut ve bizler sizlere bu yazımızda iyi kabarmış bir hamurun nasıl elde edildiğini en ince ayrıntısına kadar anlatacağız.
İyi kabarmış bir hamur için ilk bilmeniz gereken şey mayadır. Maya mı o da ne diyenler için isterseniz kısaca mayanın ne manaya geldiğini açıklayalım. Tek hücreli mantarlara maya ismi verilir ve mayalar gıda sektöründe birçok ürünün yapımında kullanılırlar. Bu da demek oluyor ki bir hamurun kabarması için tek hücreli mantar olan mayayı birçok kişi kullanır.
Gıda sektöründe kullanılan mayaların üç çeşidi bulunmaktadır. Bunlar;
– Yaş maya,
– Aktif kuru maya,
– Instant kuru maya.
Instant kuru maya dediğimiz maya türü direk olarak hamur bileşenlerine eklenir ve bu şekilde kullanılırlar, bu maya türünün su veya süt ile ıslatılarak hamura eklenmesine gerek yoktur. Bu açıdan kullanımı daha kolaydır fakat yaş mayalara oranla daha az kullanılırlar.
Aktif kuru maya ve yaş maya su veya süt ile aktive edilir ve hamurun içerisine bu şekilde karıştırılır. Zahmeti açısından instant mayaya göre daha zahmetlidir fakat hanımlar bu mayaları daha çok kullanmaktadır.
Hamurun kabarma işlemini maya yapıyorsa bizler ekmeğimizi de kolayca evimizde hamur mayalayarak yapabiliriz dediğinizi duyar gibiyim fakat yanıldığınızı belirtmemde fayda var. Çünkü aklınıza geldiği gibi fazla maya tüketerek istediğiniz o pofumduk hamurlardan ekmekler yapmanız fazlasıyla zor. Bir defa fazla maya kullanımında hamurunuz kabarmaz tam tersi hoşunuza gitmeyecek bir tat da bırakırlar. Bu sebeple işin erbabından hamuru kabartmak için püf noktalar öğrenmekte fayda var.
İyi Kabarmış Bir Hamur Elde Etmek İçin Püf Noktalar:
İyi kabarmış bir hamur elde etmek için gerekli olan birtakım püf noktalar bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
– Oda sıcaklığında istediğiniz çeşit maya
– Yine oda sıcaklığında süt veya su
– Toz şeker ve tuz
Elinizde bu maddeler yukarıda da belirttiğimiz gibi oda sıcaklığında olursa eğer hamurunuzun kabarması için oluşabilecek engeller ortadan kalkmış demektir.
Hamurunuzu kabartmak için kullanacağınız maya yaş veya kuru maya ise öncelikle ılık su veya süt ile mayanızı açma işlemine başlayabilirsiniz. Bu işleme yağ ve şeker ilave ederek devam ederseniz hamurunuz daha da güzel mayalanacaktır. Bu işlemi yaptıktan sonra bir süre üstü kapalı bir şekilde mayanızı dinlendirirseniz mayanızın içindeki mantarlar aktifleşmeye başlayacak ve unla bir araya gelince oldukça güzel kabarmış bir hamura sahip olacaksınız. Un ekleyip de yoğurduktan sonra hamurunuzu mümkünse güneşin altında değilse de sıcak bir ortamda bir süre üstü kapalı bir şekilde bekleterek mayalanma işleminin tamamlanmasını bekleyebilirsiniz.
Mayalanma işlemi tamamlandıktan sonra hamurunuz oldukça güzel bir şekilde kabarmış olacaktır. Kabarmış olan bu hamur ile ister puf puf poğaçalar ister minik pizzalar isterseniz de börekler yapabilirsiniz. Tamamen sizin isteğinize kalmış bir durumdur.
Ziyaretçi Yorumları
Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin
Mayasız Bayatlamayan PoğaçaNazlimo
Pamuk Burgu PoğaçaAYSETOPCU
Ispanaklı Peynirli Tepsi PoğaçasıAYSETOPCU
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
Boşnak Kurabiyesi Tarifi Yemek Tarifleri
Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler
Meşhur Hamsi köy fırın sütlaç tarifiAYSETOPCU
Tavuk soteTuğçe
Ekşili Kış DolmasıYemek Tarifleri
Kategoriler
Pasta Tarifleri | Kek Tarifleri | Kurabiye Tarifleri | Tatlı Tarifleri | Elmalı Kurabiye | Börek Tarifleri
Tüm Hakları Saklıdır - 2014 - 2021