Ramazan ayı demek her ne kadar paylaşma ve birliktelik ayı olarak olsa da Ramazan Ayı Gelenekleri olarak günlük hayatın koşturması içerisinde genellikle birleşmeyi unutabiliyoruz.
Ancak yine de Ramazan ayı denildiğinde herkesin aklına güzel manzaralar gelebiliyor. Pide kuyrukları, birbirlerine yemek götüren, birbirlerini iftar sofralarına davet eden insanlar, kalabalık iftar sofraları bunlardan birkaçı.
Ramazan ayı ülkemizde huzurla yaşanılan ve 12 ay içerisinde en hayırlı ay olarak kabul edilen mübarek bir aydır.
Her ilin ramazan ayı içerisinde yaptığı bazı gelenekleri vardır. Ancak ülke genelinde artık klasikleşmiş olan bazı ramazan ayı geleneklerini sizler ile paylaşmak istiyoruz.
Ramazan denildiğinde hiç kuşkusuz ki herkesin aklına ilk olarak Hacivat ve Karagöz gelir. Perde oyunları oldukça eski zamanlardan bizlere miras kalan en güzel aktivitelerden birisidir.
Günümüzde her ne kadar sokaklarda artık ramazan ayı içerisinde Hacivat ve Karagöz oyunları sergilenmiyor olsa da yine de gelenek olarak hiçbir zaman değişmeyeceği bir aşikâr.
Ramazan ayı demek aslında bir paylaşma ayıdır. Bunun için de bir kap yemeğinizi bile komşunuz ile paylaşmaya özen göstermelisiniz.
Ülkemizde hemen her ilde iftar çadırları meydanlara kurulur. Herkes aynı yemeği paylaşır. Ya da evinizde pişirdiğiniz iftar yemeklerini tek başınıza yemek yerine iftar sofranızda komşularınızı ve akrabalarınızı da ağırlarsınız.
Ramazan ayı boyunca kimse aç açıkta kalmasın diye devlet kurumları da dâhil olmak üzere herkes elini taşın altına oyar ve muhtaç olan kişilere yardımda bulunur.
Çocuklar sadece ramazan ayı içerisinde değil her zaman bizim kültürümüzde sevindirilir. Ancak çocuklar için ramazan ayının da ayrı bir önemi ve heyecanı vardır.
Tekne orucu yani eskilerin deyimi ile öğlene kadar tutulan oruç genellikle oruca heveslene çocukları oruca alıştırmak için tutturulan bir oruçtur.
Üstelik öğlene kadar oruç tutan çocuğa küçük de olsa mutlu olsun diye hediyeler de verilirdi.
Gün boyu susuzluğunuzu alacak ve içinizi ferahlatacak bir şerbete kim hayır der ki?
Bir Osmanlı geleneği olan şerbet halen günümüzde de sadece Ramazan ayı içerisinde değil belirli önemli gümlerde de hazırlanarak misafirlere ikram edilmektedir.
Ziyaretçi Yorumları
Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin
Kurban Bayramı Yemekleri Nelerdir?AYSETOPCU
Kurban Eti Nasıl Dinlendirilir?AYSETOPCU
Et Nasıl Marine Edilir?AYSETOPCU
Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri
Boşnak Kurabiyesi Tarifi Yemek Tarifleri
Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler
Meşhur Hamsi köy fırın sütlaç tarifiAYSETOPCU
Tavuk soteTuğçe
Ekşili Kış DolmasıYemek Tarifleri
Kategoriler
Pasta Tarifleri | Kek Tarifleri | Kurabiye Tarifleri | Tatlı Tarifleri | Elmalı Kurabiye | Börek Tarifleri
Tüm Hakları Saklıdır - 2014 - 2021