Acur Turşusu Tarifi salatalık turşusunun kardeşi diyeceğimiz bir başka kışa hazırlık turşumuzdur. Yapımı kolay ve lezzetinden dolayı yine kışlık hazırlıklarımız arasından yerini alır.
Acur Turşusu Tarifi bazları tarafından kitte diye de bilinir. Bu isim Arapçadan gelmektedir. Denemeyenlerin mutlaka denemesini tavsiye ederim. Çıtır çıtır kıvamı ile damaklarınızda unutulmaz bir tat bırakacak tarif diyebiliriz.
Acur Turşusu Tarifi ni yapmak isteyenleri buraya alalım. Kıtır kıtır lezzetimizin malzemelerini sayarak hazırlamaya başlayalım.
Acur Turşusu İçin Gereken Malzemeler
- 3 kilogram acur
- 3 su bardağı sirke
- 2 avuç süs biberi
- 1 avuç nohut
- 2 baş sarımsak
- 1 yemek kaşığı Limon tuzu
- 6 yemek kaşığı Kaya tuzu
- Bir tatlı kaşığı toz şeker
- Su
Acur Turşusu Tarifi Nasıl Hazırlanır?
- Acur Turşusu Tarifi ilk olarak güzelce yıkamış olduğumuz acurların alt ve üst kısımlarını kesip ortalarına bir çizik atıyoruz.
- Acurlarımızın boyları uzun olduğu için iki ya da üç parçaya kesiyoruz.
- Sarımsaklarımızı soyup nohutları yıkıyoruz.
- Bir tencerede çeşme suyunu kaynatıyoruz. Ve ocaktan alıp içine kaya tuzunu ve toz şekeri eritiyoruz. Daha sonra sirke ve limon tuzunu ekliyoruz. Ve karışımı soğuması için kenarda bırakıyoruz. (Çeşme suyu kullandığımız için kaynattık. İçme suyu ile yaparsak kaynatmayabilirsiniz)
- Kavanozlarımızı da güzelce yıkayıp kurulayıp dibine yıkamış olduğumuz nohutları atıyoruz.
- Üzerine ikiye üçe bölmüş olduğumuz acurları sıkıca dolduruyoruz. (İsteğe göre aralarına turşuluk küçük salatalıklardan da ekleyebilirsiniz)
- Soymuş olduğumuz sarımsakları aralarına atıyoruz. Süs biberleri de aralarına diziyoruz.
- İsteğe göre aralarına maydanoz, nane, dere otu, defne yaprağı gibi aroma katacak yeşillikler yerleştirebilirsiniz. Ayrıca bu yeşillikler turşunun hava almasını da engellemiş olur.
- Son olarak hazırlamış olduğumuz sirkeli turşu suyunu doldurmuş olduğumuz kavanozların üzerine acurların üzerini iyice kaplayacak şekilde döküyoruz.
- Daha sonra hava almayacak şekilde kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıyoruz. Kapattıktan sonra en az 2 hafta karanlık serin güneş görmeyen bir yerde bekletiyoruz. 2 hafta olmadan açmıyoruz.
- Belirlenen süre geçtikten sonra beklemeye aldığımız turşularımız artık sofralarda yerini almaya hazır. Ağız tadı ile tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.